Första kretskortet

Idag använder vi oss flitigt av teknik som om det aldrig har funnits något annat alternativ, men sanningen är att det fanns en tid utan Google och en värld med telefonsamtal där man ofrånkomligen satt fast i en sladd i väggen. Det är lätt att ta datorer och mobiltelefoner för givet nuförtiden, men hur fungerar egentligen allt? Fortsätt läsa för att få reda på mer om en av de viktigaste delarna i en teknisk apparat – kretskortet. Vi berättar om när det kom till, hur det fungerar och hur avgörande denna komponent är för att du överhuvudtaget ska kunna genomföra ett telefonsamtal eller skicka ett sms.

kretskort

kretskort

Teknikens framsteg

Det går inte en dag utan att människan gör nya landvinningar vad gäller teknik. Nuförtiden kan vi skicka pengar till varandra på några sekunder med hjälp av våra moderna telefoner, vi kan kommunicera med hjälp av smileys och vi kan mejla samtidigt som vi sitter på bussen. Detta kan tyckas vara lustiga exempel eftersom man vänjer sig så snabbt, men tänk efter – det var inte länge sedan vi var tvungna att lyssna på ett ihärdigt internetljud som plågsamt kopplade upp din dator så att du kunde göra en långsam sökning på Altavista. Det är smidigt att kunna sköta allt från företagets factoring till mathandling via några enkla tumrörelser idag. Forskare har till och med sett att det går nya nervbanor från våra tummar upp till hjärnan, vilket är en konsekvens av evolutionen inom teknik. Man har ännu inte kommit fram till riktigt vad dessa anknytningar betyder men människan och tekniken blir allt mer sammanväxta.

forskare i ett laboratorium

forskare i ett laboratorium

Kretskortets betydelse

Redan Thomas Edison, den amerikanska forskaren som uppfann glödlampan, höll på med egna kretskort. Han var verksam under 1800-talets slut och 1900-talets början och byggde sina kretskort med hjälp av brädor och ledningar, allt för att på så sätt få olika saker att hända. Några år efter hans död, närmare bestämt 1936, uppfanns det första kretskortet med ledande mönster. Detta var ett tidseffektivt och kvalitativt sätt att ta fram kretskort på, till skillnad från tidigare anordningar där man lödade varenda koppling för hand. Den amerikanska armén började använda kretskort och det fick även fäste inom hemelektronik som mikrovågsugnar och radioapparater. Grundidéen är att en liten platta ska kunna ta emot kommandon utifrån. En tillverkare gör ett kretskort som följer ett visst återkommande mönster vilket gör att radion verkligen slås på när du vrider på ”on” och att du kan byta kanal när du vrider på frekvensknappen. I framtiden hoppas man kunna göra underverk med avancerade kretskort, till exempel hjälpa människor som har förlorat en kroppsdel.