Tillverka eget kretskort eller mönsterkort

För den tekniskt intresserade kan det uppstå situationer då man skulle vilja tillverka ett hemmagjort mönsterkort, kanske som en del i ett större IT-bygge. Att etsa ett eget mönsterkort var förut mycket komplicerat, då man var tvungen att med millimeterbred tejp täcka över de områden av kopparlagret på kortet som skulle vara kvar efter etsningen, och således bilda ledningarna. Det var ett minutiöst arbete som krävde pincett, nål, lupp och mycket tålamod.

Numera finns det något enklare sätt att tillverka ett mönsterkort. Till att börja med behöver man skriva ut mönstrets layout på overheadpapper. På vissa ställen finns färdigtryckta layouts att köpa, men du kan också enkelt skapa din egen layout med hjälp av olika datorprogram. När du sedan skriver ut mönstret är det viktigt att färgen är helt täckande och att det inte släpps igenom något ljus, eftersom ledningarna annars kan bli av dålig kvalitet eller inte fungera alls. Om resultatet från skrivaren inte blir heltäckande kan du fylla i ledningarna med en svart spritpenna.Tillverka eget kretskort 2

Själva mönsterkortet tillverkas sedan av en skiva av kretskortslaminat med ett kopparskikt. Kopparskiktet ska ha ett lager skyddande fotoresist. Fotoresisten reagerar på UV-ljus. Du ska därför helt enkelt lägga din layout direkt på kopparskiktet, och sedan placera det i en så kallad UV-box: en liten ljustät låda med UV-ljus i. Efter att kortet exponerats i tre till tio minuter har hela kortet behandlats utom de områden som skyddas av layouten. Det går dock inte att se ledningarna än. För att de ska framträda på kortet måste det behandlas med en framkallningsvätska. Vätskan gör att alla områden på kortet som belysts med UV-ljus fräts bort. När du hanterar vätskan bör du använda skyddsutrustning som gummihandskar och skyddsglasögon, eftersom den är starkt basisk. När du badat kortet i vätskan i fem till tio minuter kan du ta ut det ur badet och skölja av det noggrant.

Det sista steget i processen är etsningen, som görs genom att kortet läggs i en behållare med en blandning av etspulver och vatten, i tio till tjugo minuter. Efter att du sköljt kortet noga igen är det färdigt, och kretskortet kan användas till en mängd olika apparater. Med största sannolikhet drivs apparaten som kretskortet ska användas i av ett batteri. På Energizer.se finns ett stort urval av batterier.

I framtiden kan det bli ännu lättare att tillverka sina egna mönsterkort – så lätt som att skriva ut dem direkt i din printer. Forskare i USA och Japan har tagit fram en metod som gör att vanliga bläckstråleskrivare kan fyllas med silverbläck och användas för att skriva mönsterkort. Det kan verka futuristiskt, med det är verkligheten – lösningen finns redan tillgänglig för allmänheten.