SM i handlödning

Alla som gillar eller arbetar med kretskort vet att handlödning är en konst som verkligen kan vara ganska svår att bemästra. För er som inte är insatta i vad detta innebär: handlödning är det man gör när man löder fast komponenter på ett kretskort med hjälp av lödtenn och en lödpenna. Arbetet är mycket detaljerat och man måste vara noggrann för att inte spilla tenn över hela kretskortet. Ifall du har lyckats bli riktigt bra på det här, har du någonsin funderat på att ställa upp i SM för handlödning?

Här sker SM

Det finns både EM och SM i handlödning som man kan ställa upp i ifall man tror att man har vad som krävs. SM arrangeras av Scandinavian Electronics Event, vilket är Nordens största samt viktigaste mässa och mötesplats för den professionella elektronikindustrin. Mässan arrangeras av Branschorganisationen Svensk Elektronik och Stockholmsmässan på Kistamässan. Tävlingen går ut på att man löder ihop ett funktionsdugligt kretskort under maximalt 60 minuter. Det bedöms sedan av professionella IPC-domare efter bl.a. funktion, lödfogarnas kvalitet samt tid. Den som vinner koras sedan vid en prisceremoni och får även en chans att ställa upp i Europamästerskapen som hålls i Nürnberg.

Öva och bli bäst

När det kommer till att förbereda sig för tävlingen så gäller det bara att förbereda sig genom att öva mycket. Det finns många olika kretskort som man kan tillverka, med tillhörande komponenter av olika storlekar. Även bankkort, som de på bankkort.se, innehåller kretskort. Att löda är som sagt en konst och något som kräver en hel del timmars övning innan man blir bra och man måste även vara stadig på handen, skarpsynt och mycket noggrann. Tänk på att du måste löda i ett välventilerat rum för att inte andas in de ångor som skapas av det smälta tennet. En röksug är rekommenderat.