Dreamhack

Den tid på året då kanske flest kretskort samlas på ett och samma ställe är LAN-partyt Dreamhack. Dreamhack började som ett svenskt LAN-party, men har nu växt sig till ett stort internationellt evenemang; så stort att det enligt Guiness Rekordbok är världens största datorfestival.

Dreamhack har sina blygsamma rötter i Malung på 1990-talet. Då träffades en grupp kompisar i källaren på Malungs grundskola för att byta disketter och erfarenheter av programmering, grafik och musik. Ett par år efter att dessa träffar började anordnade två av deltagarna, Martin Öjes och Kenny Eklund, en offentlig datorträff i skolans matsal som de kallade för Dreamhack. Sedan 1994 har LAN:et arrangerats årligen.

Tre år efter att Dreamhack arrangerades för första gången, 1997, bestämde sig arrangörerna helt enkelt för att de skulle ordna Sveriges största datorfestival. De hyrde in sig på Arena Kupolen i Borlänge. Ett tag såg det ut som att evenemanget skulle behöva ställas in, eftersom så få hade förbokat biljetter. Efter en uppmaning från arrangörernas sida kom dock ett tusental anmälningar in, och Dreamhack blev återigen av, med runt 700 deltagare. Under åren som följde utvecklade arrangörerna sina kunskaper om seriekoppling av el och byggde upp ett nätverk som de själva ägde. Vid millennieskiftet hade festen växt till att ha 2500 deltagare. Arena Kupolen hade i och med detta fyllts till sin maxkapacitet, och Dreamhack flyttade därför till sin nuvarande lokal, Elmia i Jönköping, inför 2001 års upplaga av datorfesten. Det var också tur, för Dreamhack år 2001 blev dubbelt så stort som året innan. Från och med år 2002 har man delat upp Dreamhack i två olika evenemang, Dreamhack Summer (DHS) och Dreamhack Winter (DHW). Dessutom utökades vad som då kunde börja kallas Dreamhackkoncernen till att omfatta ytterligare ett evenemang som skulle ske i Skellefteå. Det arrangerades för första gången 2008, hade plats för 1000 deltagare, och blev utsålt. Evenemanget är medvetet mindre än det ursprungliga, och riktar in sig på de norrländska Dreamhack-fansen. År 2011 års upplaga av LAN-partyt arrangerades av det som då hade blivit ett aktiebolag, Dreamhack AB.

Vid ett stort evenemang som Dreamhack är säkerheten självklart en viktig faktor. För att kunna försäkra sig om att säkerheten upprätthålls måste funktionärer vid evenemanget kunna kommunicera med varandra över långa avstånd. Lösningen kan då vara att hyra en komradio, vilket man bland annat kan göra på TPO.se.