Man skulle kunna tro att kretskortens historia inte är mycket att berätta om, eftersom de idag framförallt används i moderna företeelser som datorer och mobiltelefoner. Sanningen är dock att kretskorten har en mer än 100-årig historia, som tar sin början under 1900-talets gryning.
Många var de stora tänkare som under 1900-talets första år presenterade olika idéer om hur kretskort kunde tillverkas. Bland dem var Thomas Edison. Det ”kretskort” som han skapade var dock inte ett kort, utan en bräda, där komponenterna var monterade och ihopkopplade med ledningar. Denna lösning skulle dock inte få särskilt stort genomslag, kanske delvis på grund av att det var svårt att göra tillverkningsprocessen effektiv.
På 30-talet, mer specifikt 1936, uppfanns korten med ledande mönster. Länge var det dominerande sättet att montera komponenterna att borra hål i kortet, där komponenterna sedan fästes och löddes fast. Denna metod kallades för hålmontering. Eftersom hålen gjorde det svårt att skapa ett korrekt mönster på kortets baksida, var kort med det ledande mönstret tryckt på bara ena sidan vanligast, även om det förekom kort med mönstertryck på båda sidorna. Flerlagerkort var dock omöjliga att tillverka med hålmonterade komponenter. Flera såg dock genast kortens användbarhet. Bland dem som använde sig av den nya formen av kretskort fanns den amerikanska armén, som använde dem till sin hjälp under andra världskriget. Efter kriget skulle kretskortet göra sitt intåg i hemelektronikens värld, efter att patentet släppts till allmänheten, och där dominera helt. Under 60-talet utvecklades korten med ytmontering, vilket innebär att komponenterna löds fast direkt på kortet istället för i hål. Detta gjorde dels att problemen med kortets baksida försvann – man kunde utnyttja en mycket större del av kortets yta – och dels att man kunde tillverka kort med flera lager. Det finns dock vissa nackdelar även med denna teknik; korten blir inte lika stadiga som hålmonterade kort, och det är svårare att byta ut skadade kretsar. Hålmontering förekommer därför än idag, även om ytmontering är den absolut vanligaste metoden.
Kretskortens intåg i vår hemelektronik började med radioapparater, och dominansen pågår just nu i våra datorer och telefoner, men kretskortens historia och framgångar kan knappast sägas sluta här. Istället får vi vänta och se vad som händer i framtiden för att kunna berätta kretskortets fullständiga historia.